MOME Animációs filmek a KISKAKAS-on

A KISKAKAS 2013-ban is bemutatja a MOME Animáció legújabb filmtermését. Láthatóak lesznek a MOME Anim inkubátor programjában készült rövidfilmek, diplomafilmek és mustrára kerülnek a legsikeresebb vizsgafilmek is, két vetítési blokkban.

MOME ANIM Premier

Okt. 17. 21.00 - Nagyterem // Okt. 17. 21.30 - Kisterem // Okt. 19. 17.00 - Nagyterem

A válogatás a 2013-as diplomafilmeket, valamint az inkubátor program keretében készült kortárs költők verseit feldolgozó filmeket kínálja.

A filmek zsánerüket, témájukat tekintve sokszínű képet mutatnak, de egyaránt jellemző rájuk a kísérletező kedv, mely az animációs műfaj nyelvezetét, narratíváját, alkalmazási lehetőségeit intenzíven vizsgálja, új irányokba mozdítja.

MOME ANIM Friss

Okt. 17. 17.00 - Nagyterem // Okt. 19. 21.30 - Kisterem

Ez a blokk a hallgatók vizsgafilmjeiből nyújt válogatást, melyek mindegyike egyedi színeket vonultat fel, különböző animációs eljárásokat alkalmazva a bábfilmtől a rajzfilmig. Bár sokszor azonos témákon dolgoztak az alkotók, mégis minden rövidfilm saját útját kereső, izgalmas alkotás, és nem mellesleg itt látható teljes kínálatában a KAFF 2013 animációs spot sorozata is.

Válogatás KATARIINA LILLQVIST filmjeiből

Okt. 18. 19.00 - Nagyterem

Katariina Lillqvist (született 1963-ban) világszerte elismert bábanimátor, bő évtizedes munkássággal. Az animáció minden területén dolgozott, vágóként, forgatókönyvíróként, producerként és rendezőként, filmjei nemzetközi hírnevet szereztek számára: valószínűleg ő a külföldön legismertebb finn animációs alkotó. Karrierje során dolgozott Jiri Trnka stúdiójában, és azóta is fontos szerepet töltenek be munkájában a cseh animációs együttműködések.

Katariina Lillqvist egyedi bábanimációi, stílusuk és bátor témaválasztásuk – mint például a pacifizmus és a női függetlenség – miatt csodálatot és ellenérzést egyíránt vívtak már ki. Művészi hitvallása erős üzenetet hordoz a békéről és az egyenjogúságról.

A Kiskakas négy filmjét mutatja be a magyar közönségnek és örömmel látja vendégül a művésznőt, aki egy rövid előadást is tart munkásságáról.

Finn kortárs animáció a KISKAKAS 6 műsorán

Okt. 18. 21.30 - Kisterem // Okt. 19. 19.00 - Nagyterem

Hogy mi jellemzi a finn animációs filmművészetet?

Sajátságos világlátás, sötét, olykor morbid humor… mindezek védjegyeivé váltak a különböző fesztiválokon rendszeresen sikerrel szereplő alkotásoknak. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben az animációs élet új lendületet kapott Finnországban, melynek egyik markáns bizonyítéka az Angry Birds játék és különböző filmes megnyilvánulásai. Emellett számos független stúdió jött létre, ahol a legkorszerűbb CGI és a klasszikus animációs technikákat egyaránt alkalmazva készülnek sorozatok, egész estés filmek, gyerekeknek szóló tartalmak. A finn kortárs vetítési blokk ebből a színes kínálatból nyújt áttekintést, melyet Antrea Harlin, a helsinki-i Anima Boutique producerének előadása egészít ki.

A Turku Művészeti Akadémia bemutatkozása

Best of Turku: Okt. 17. 19.30 - Kisterem // Okt. 18. 21.00 - Nagyterem
Turku Friss: Okt. 18. 17.00 - Nagyterem

A Turku Arts Academy animáció szaka már kétszer nyerte el a Világ Legjobb Animációs Iskolája megtisztelő címét, amelyet két rangos filmfesztiválon, az ottawain és a zágrábin ítéltek oda. Az iskola célja, hogy a helyi animációs hagyományokon alapuló világszínvonalú oktatást és alkotásokat hozzon létre. Filmjeiket az abszurd humor, a szürreális látásmód és az egyedi látásmód jellemzi.

Eija Saarinen, az animáció tanszék vezetője személyesen is elkíséri azt a két válogatást, amelyet az intézményben készült legsikeresebb filmekből, illetve a legutóbbi diplomamunkákból állított össze a Kiskakas közönsége számára.

CalArts (California Institute of the Arts) a KISKAKAS 6 vendége

Okt. 18. 19.30 - Kisterem // Okt. 19. 21.00 - Nagyterem

A világhírű CalArts intézményét Walt Disney alapította 1969-ben. Megelőzve korát az ő álma volt egy olyan iskola létrehozása, ahol a különböző művészeti ágak tanulói, művelői interdiszciplináris helyzetekben működnek együtt. A CalArts filmes képzése az egyéni hangvételű és látásmódú alkotások létrehozására ösztönözi hallgatóit. A friss diplomázók helyzeti előnyt élveznek, hiszen az iskola kiváló kapcsolatot ápol a legnagyobb animációs stúdiókkal (Disney, Dreamworks, Pixar, stb.), ami megkönnyíti elhelyezkedésüket a filmiparban.

Prof. Leo Hobaica, a CalArts dékán helyettese, az animáció tanszék vezetője a Kiskakas vendégeként előadásában rántja majd le a leplet az iskolában végzett sikeres munka titkáról.

ASF (Animation Sans Frontiéres) válogatás

Okt. 17. 19.00 - Nagyterem // Okt. 19. 19.30 - Kisterem

Európa négy nagynevű animációs műhelyének összefogása nyomán 2008-ban indult útjára az ASF (animáció határok nélkül) oktatási program. A négy partneregyetem, a párizsi Gobelins, a német Filmakademie Badem–Württemberg, a dán The Animaton Workshop és a MOME együttműködésében működő animációs produkciós műhelymunka célja, hogy segítse a fiatal animációs alkotók pályakezdését. A négy iskola eltérő profillal működik, de mindegyikük vezető szerepet játszik saját országa animációs képzésében. Az ASF válogatás e három partnerünk 2013–as diplomamunkáiba kínál betekintést.

Vendégelőadóink perezentációi

ingyenes előadások, angol nyelven
Katariina Lillqvist, Eija Saarinen, Antrea Harlin: Okt. 17. 17.30 - Kisterem
Leo Hobaica - CalArts: Okt. 19. 17.30 - Kisterem

A KISKAKAS hatodik éve azon igyekszik, hogy bepillantást nyerhessen a világ feltörekvő animációs műhelyeinek munkájába, és hogy nem utolsó sorban, tanulhassanak is belőle a MOME animációs hallgatói és a fiatal magyar alkotók egyaránt. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy eljöjjenek olyan fontos személyiségek, tanárok, alkotók, akik közreműködtek ebben és megosszák tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Idén, mivel Finnország áll a fókuszban, három finn előadót is meghallgathatunk, egy személyes történetről Katriina Lillqvist, bábfilm rendező mesél, a Turku Művészeti Akadémiát Eija Saarinen animációs tanszékvezető képviseli, a kortárs finn animációról pedig, egy a napjainkban vezető stúdióvá előlépett helsinki-i csapat, az Anima Boutique producere, Antrea Harlin beszél.

Ugyanakkor idei másik kiemelt vendégünk a megkerülhetetlen CalArts, amely a animációs világipar számára is iskolát teremtett, és amelyet Leo Hobaica dékán helyettes mutat be.

Dazoo – Filmforgalmazás az új média korában

kerekasztal beszélgetés, ingyenes, magyar nyelven
Okt. 18. 17.30 - Kisterem

Az elmúlt bő két évtized során alapjaiban változott meg az animációs, de az élő szereplős filmek forgalmazása is. Az új média térhódítása, a digitális eszközök minden képzeletet felülmúlóan gyors elterjedése, az online kultúra általánossá válása az animációs alkotások terjesztési, forgalmazási, finanszírozási lehetőségeit teremtették meg. Az alapvetően a hagyományos üzleti és jogi modelleken alapuló új alternatívák kialakulásával párhuzamosan a közösségi aktivitáson alapuló megoldások is egyre inkább előtérbe kerülnek. A Dazoo képviselői az új világ új lehetőségeinek körbejárásával, tevékenységük ismertetésével nyújtanak betekintést a kortárs trendekbe.

A beszélgetés résztvevői:
Deák Dániel - daazo.com
Horvát Vanda - MTVA gyermek- és ifjúsági műsorok főszerkesztője
Stodulka Péter - New Media felelős, Chello Central Europe (Minimax/Megamax)
Böszörményi Gábor, Mozinet filmforgalmazó és Sofa Film Agent
Grosan Cristina, Sarajevo City of Film nyertes rövidfilmes alkotó
Petrovits Genovéva, producer Franciaország/Magyarország

Az előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre a belépés INGYENES!
A vetítésekre jegyek válthatók a helyszínen.
Jegyár: 1000 Ft, diákoknak: 800 Ft
kövess minket: